Note: FAQ studies in Japan is available only in Swedish. 
 

FRÅGA:
Var kan jag läsa japanska i Sverige?

SVAR:
Japanska språket kan studeras vid flera universitet i Sverige. V.g. se University studies. Kurser i japanska ges även på studieförbunden t ex Folkuniversitetet, och Medborgarskolan.

 

FRÅGA:
Finns det sommarkurser på 3-4 veckor i japanska språket?

SVAR:
Ja, vissa universitet och högskolor (t ex Växjö) i Sverige ger även sommarkurser som är 4-5 veckor, kontakta respektive skola för information. Det finns även privata organisationer i Sverige som anordnar språkresor till Japan, t.ex. WorldLink Education, International Meetings och SI-Språkresor.

 

FRÅGA:
Hur värderas mitt betyg från en japansk språkkurs om jag vill fortsätta studierna vid ett svenskt universitet eller högskola?

SVAR:
Det är beroende av vid vilken skola och kurs du har studerat i Japan. Om du har valt en bra skola och har studerat ca 1 år kan du i bästa fall få hoppa över 1-40 poängnivåerna i Sverige, i andra fall 1-20 poäng. Tag kontakt med respektive skolas antagningsenhet eller språkinstitution innan du åker iväg.

 

FRÅGA:
Var hittar jag språkskolor med längre kurser?

SVAR:
För förteckning över de ackrediterade språkskolorna i Jpan, v.g. besök Association for the Promotion of Japanese Language Education.Högskoleverket, Internationella avdelningen, och CSN ger närmare information om universitet, högskolor, och kurser i Japan som är godkända för att erhålla studiemedel. OBS! Västerlänningar kan ha svårt att hänga med i undervisningen vid språkskolor med många asiatiska studenter, eftersom dessa ofta har goda förkunskaper, t ex avseende teckensystemet.