Nyheter från svenska ambassaden i Tokyo

Nyhetssammanfattning från Tokyo

-Val till överhuset utlyst till 10 juli
-Omdebatterad momshöjning skjuts upp till oktober 2019
-Motståndare mot amerikanska baser segrar i lokala val i Okinawa
-Takarazuka blir fjärde kommunen som erkänner samkönade partnerskap
-Historiskt Hiroshimabesök av Obama
-Framgångsrikt genomfört G7-toppmöte
-Japan hinner inte ratificera det nya klimatavtalet i år säger miljöministern

Inrikes

Val till överhuset utlyst till 10 juli

121 platser i överhuset står på spel i valet den 10 juli. Det är hälften av platserna i överhuset. Den andra hälften väljs om tre år. Premiärminister Abe har sagt att han avser vinna en majoritet av de omstridda platserna. Han har förklarat att valet är ett test på förtroendet för Abenomics och beslutet att skjuta upp den planerade momshöjningen. Regeringen utlovar ytterligare ekonomiska stimulanspaket, bla ska man satsa mer på att bygga ut omsorgen för barn och åldringar. Man säger sig stå fast vid målet om budgetbalans till 2020.

 

Oppositionen försöker samla sig inför överhusvalet

Oppositionspartierna försöker samla sig för att besegra regeringskoalitionen. De anklagar regeringen för att ha misslyckats på det ekonomiska området och utsatt landet för fara genom den i Japan kontroversiella säkerhetslagstiftning från hösten 2015. För att inte splittra oppositionens röster har Demokratiska partiet, Kommunistpartiet och andra mindre oppositionspartier kommit överens om att lansera gemensamma kandidater i de 32 enmansvalkretsar som är aktuella för överhusvalet.

 

Goda opinionssiffror för regeringen

Ett framgångsrikt genomfört G7-toppmöte den 26-27 maj och ett historiskt besök av president Obama till Hiroshima den 27 maj har gett premiärminister Abe positiva opinionssiffror inför underhusvalet den 10 juli. Flera av de opinionsundersökningar som genomfördes dagarna efter toppmötet och Hiroshimabesöket visar på att regeringens popularitet ökat med omkring fem procentenheter till runt 55 procent, nivåer som inte uppmätts sedan i höstas. Enligt senare opinionsundersökningar förefaller trenden hålla i sig.

 

Förre ekonomiministern Amari återvänder till politiken

Dåvarande ekonomiministern Akira Amari, som var en av premiärminister Abes närmaste medarbetare, tvingades att avgå i början året efter en skandal kring företagsdonationer. Åklagare som utrett Amari för brottsmisstankar har i veckan beslutat att inte gå vidare med åtal. Amari har förklarat att han avser återvända till det politiska livet ”steg för steg”.

 

Motståndare mot amerikanska baser segrar i lokala val i Okinawa

Motståndare mot en omlokalisering av en viktig amerikansk militärbas i Okinawa prefekturen segrade i söndagens val till den prefekturella församlingen. Valutgången stärker Okinawas guvernör Takeshi Onaga i hans ansträngningar att förhindra byggande av den nya basen. Valet kommer i kölvattnet av upprörda känslor efter att en civilanställd amerikansk basmedarbetare arresterats för mord på en lokal kvinna. Den amerikanska flottan utfärdade i måndags alkoholförbud för all personal efter att en soldat arresterats för rattfylleri.

 

Fortsatt kritik mot Tokyos guvernör

Kritiken mot Tokyos guvernör Yoichi Masuzoe fortsätter trots att de advokater han anlitat hävdar att han inte handlat olagligt. Han anklagas för att slösat med skattemedel på lyxiga utlandsresor och använt skattemedel privat. Masuzoe fortsätter att be om ursäkt men säger sig inte avse avgå.

 

Takarazuka blir fjärde kommunen som erkänner samkönade partnerskap

Takarazuka kommer i veckan att börja utfärda licenser som erkänner samkönade partnerskap. Kommunen blir därmed den fjärde i Japan efter kommunerna Shibuya och Setagaya, bägge i Tokyo, och Iga i Mie prefekturen. De fyra främsta oppositionspartierna har lagt fram en motion i parlamentet mot HBTQ-diskriminering. Enligt oppositionsförslaget ska staten och lokala förvaltningar åläggas att ta fram handlingsplaner mot HBTQ-diskriminering. Dessutom föreslås att staten och privata företag ska förbjudas att diskriminera på grund av sexuell läggning.

 

Utrikes

Historiskt Hiroshimabesök av Obama

President Obama besökte Hiroshima i samband med G7-toppmötet. Besöket i Hiroshima var det första någonsin av en sittande amerikansk president. Det fick mycket stort genomslag bland allmänheten. Enligt flera opinionsundersökningar var nästan alla tillfrågade positiva till besöket. Obama besökte fredsparken i Hiroshima och mötte atombombsöverlevande. I sitt tal manade Obama till en värld fri från kärnvapen. Han förklarade att han kommit för att minnas de som dog av atombomben över Hiroshima, bland dem omkring hundratusen japaner, tusentals koreaner och flera amerikanska krigsfångar. Någon ursäkt gavs inte, vilket japansk media spekulerat om innan besöket.

 

Framgångsrikt genomfört G7-toppmöte

Japan är ordförande i G7 i år. G7 är en grupp av rika demokratier och består av USA, Japan, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien. Dessutom deltar även EU. G7-ledarna möttes för ett toppmöte den 26-27 maj i japanska Ise-Shima. Toppmötet genomfördes framgångsrikt av de japanska värdarna. Enligt flera opinionsundersökningar svarade över 70 procent av de tillfrågade att mötet varit en succé. Toppmötesdeklarationen höll sig till sedvanligt format med fokus på världsekonomin och globala frågor, bla inkluderades skrivningar om Ryssland/Ukraina, Sydkinesiska sjön, jämställdhet och klimat.

 

Japan hinner inte ratificera det nya klimatavtalet i år säger miljöministern

Miljöminister Tamayo Marikawa konstaterade i tisdags att det var osannolikt att Japans skulle hinna ratificera Parisavtalet om klimatförändringar i år. Japan behövde helt enkelt mer tid på sig för ratificeringsprocessen. Detta trots att G7-ledarna några dagar innan lovat att avtalet ska ratificeras så snabbt som möjligt och uppmanat alla länder att verka för att avtalet ska träda i kraft i år.

 

Ekonomi

Omdebatterad momshöjning skjuts upp till oktober 2019

Med hänvisning till den volatila globala ekonomin har premiärminister Abe beslutat att skjuta upp momshöjningen från 8 till 10 procent till oktober 2019. Den var tänkt att införas i april nästa år och syftade till att sanera de offentliga finanserna. En undersökning gjord av Asahi Shimbun visar att 56 procent av den japanska befolkningen var positiva till beslutet. Oppositionspartierna hävdar att beslutet bekräftar Abenomics misslyckande.

 

Toyota och KDDI samarbetar för att utveckla global plattform för ”connected cars”

Toyota och telekomgruppen KDDI kommer att upprätta en global kommunikationsplattform för att främja spridningen av ”connected cars” i Japan. Toyota planerar att utveckla en enhetlig datakommunikationsmodul som kan användas globalt. I princip alla Toyotas fordon som säljs i Japan och USA kommer att utrustas med enheten 2020. Biltillverkaren vill även installera modulen i bilar på andra marknader.

 

Panasonic slutar producera LCD-skärmar

Panasonic har beslutat att stoppa produktionen av LCD-skärmar på grund av dålig lönsamhet till följd av hård konkurrens från framför allt kinesiska och sydkoreanska konkurrenter. Det Osaka-baserade företaget kommer att sluta produktionen i Himeji i slutet av september. Elektronikjätten Sharp, som för närvarande är föremål för ett övertagande av taiwanesiska Hon Hai, blir efter nedläggningen den enda återstående japanska tillverkaren av TV-skärmar.

 

Författare: Östberg, Pettersson, Dufour, Svenska ambassaden, Tokyo


Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte.